Mi is a HTPC?

A HTPC tulajdonképpen egy házimozis számítógép, amit kimondottan szórakozásra használnak, leginkább a nagyképernyős LCD tévékre kötve a nappalikban.

Tipikusan filmek, videók, képek, rádió, internetezésre használt eszköz, amelyet igény szerint játékra is használhatnak, esetleg Skype vagy egyéb internetes telefon szoftver.

Ami eltérés a hagyományos számítógépekhez képest az az, hogy végülis központi szerepet és helyet kap a nappaliban a TV mellett/alatt/mögött és valamilyen módon távirányítóval lehet egyszerűen használni. 

Miből áll a HTPC?

  • Egyrészt kell egy hardver, a mi esetünkben ez egy passzív hűtésű, csendes Fit-PC3 vagy IntensePC.
    • Memória (2-16GB), általános esetben a 2GB teljesen elegendő.
    • Háttértár: belső 2.5"-os merevlemez (akár 1TByte-os) vagy SSD, ami tökéletesen hangtalan.
    • Külső merevlemez vagy SSD, eSata vagy USB3 portokon, ha nagyobb kapacitásra van szükség.
    • HDMI kábel (ezen a kép és a hang is átmegy a TV vagy hangszóróval rendelkező monitorba).
  • Kell egy TV, HDMI bemenettel.
  • Külső hangosítás, ha használunk ilyesmit, ekkor megfelelő vezeték a hangosításhoz (normál 3.5mm-es sztereó jack analóg hangátvitelhez vagy RCA digitális kimenet - adatper része a gépeknek).
  • Operációs rendszer, ami javasolt például egy Linuxmint, vagy Windows, ha abban vagyunk jártasabbak.
  • HTPC program, linux alatt az egyik legismertebb az XBMC, talán fut Windows alatt is. Pár képernyőképet mellékelek a Fit-PC3-on futó XBMC-ről.
screenshot000.png screenshot003.png


screenshot005.png

Építés

A korábbi cikkekben láttuk, hogy hogyan kell a memóriamodult és a merevlemezt/SSD-t berakni a Fit-PC3-ba illetve az IntensePC-be, így ezekkel külön nem is foglalkozunk. Tehát fogjuk a nekünk tetsző memóriamodult és merevlemezt és beszereljük a gépbe, ezzel kész is a HTPC hardveres építése.

A következő lépés az operációs rendszer telepítése. Linux esetén rendkívül egyszerű dolgunk van: Letöltjük az ISO telepítő médiát, felírjuk egy USB-s pendrive-ra és már telepíthetjük is. Windows esetén hasonlóan, végső esetben egy külső USB-s DVD meghajtó segítségével telepítsük az operációs rendszert.

Ha készen vagyunk az operációs rendszer telepítésével, akkor már csak a megfelelő HTPC programot kell telepíteni. XBMC és Linuxmint esetén ez ugyancsak egyszerűen megtehető (eléggé leegyszerűsített telepítési leírás):

Fit-PC3 esetén

sudo apt-get install fglrx-updates xvba-va-driver vainfo
sudo add-apt-repository ppa:wsnipex/xbmc-xvba-frodo
sudo apt-get update
sudo apt-get install xbmc vlc

IntensePC esetén

sudo apt-get install xbmc vlc vainfo i965-va-driver

Mindkét esetben az XBMC képes lesz HD tartalmakat lejátszani, akár az internetről közvetlenül is, vagy DLNA uPNP megosztásokon elérhető tartalmakat.

Szerencsés módon az  XBMC-hez létezik távirányító androidos operációs rendszerre, így tényleg kényelmesen tudjuk távolról is kezelni az XBMC-t.

Alább látható a legkisebb teljesítményű Fit-PC3 (már nem kapható csak nagy tételben), amint az Earth Touch online csatornáról HD videótartalmat játszik le. Később szerkesztek egy videót, ahol bemutatom, hogyan lehet az androidos klienssel távirányítani az XBMC-t. Elkészült.

Tippek

  • Ha játékra nem használod a HTPC-t, akkor gyakorlatilag bármelyik olcsó Fit-PC3 vagy IntensePC megteszi, mivel képes akár 2 monitort is kezelni, illetve HD videótartalmakat lejátszani.
  • Ha játékra és erős játékra használod a gépet, akkor az IntensePC Pro a te választásod, amibe 16GB memóriát, 240GB-os Sata3-as SSD-t javaslok berakni.
  • Kapacitást egyszerűen bővíthetsz, akár 4 nagysebességű külső háttértárat is használhatsz: 2 darab eSata és 2 darab USB3-as portja van a gépeknek, így elég nagy háttértárat is tudsz készíteni, akár Raid0,1,5,6 vagy ha ZFS-et használsz, akkor szintén a Raid0,1,5,6-nak megfelelő kiosztásban.
  • Ha félted az adataidat (családi videók, fotók, dokumentumok), akkor minimum egy szoftveres raid1-es, azaz merevlemez tükrözést alkalmazz a két külső eSata vagy USB3-as portokra rakott merevlemezeken. Linux alatt egyszerűen megoldható, Windows alatt magadra maradtál :) Ha nagyon értesz a linuxhoz, megpróbálhatod a ZFS fájlrendszert is (erről később még cikkezek, mert überbrutál jó rendszer!).
  • A nagyfelbontású filmekhez nagyobb átviteli sávszélesség kell. A gigabites LAN megbízható, gyors, több eszköz esetén is megfelelően működik. És persze biztonságosabb is.
  • Ha rádióként vagy csak zenelejátszásra használod az XBMC-t, akkor hangkimenetnek az analóg kimenetet állítsd be, így a TV-t ki is kapcsolhatod (teljesen). Ezáltal egy nagy áramfogyasztót ki tudsz iktatni és az androidos telefonoddal nyugodtan tudod távirányítani a HTPC-det.
  • Ha TV vevőt is szeretnél, akkor egy megfelelő USB-s DVB-T vevőt használhatsz és akkor a TV-d is a gépen keresztül fog működni, további mókákra adva lehetőséget (digitális felvevő, ilyesmik).
  • USB-s kamerát használva össze lehet kombinálni Skype-al, így a videótelefonálás esetén a partnered arcát iszonyatosan nagyban fogod látni, aminek vagy örülni fogsz, vagy nem :)
  • Ha kell a billentyűzet/egér, használhatsz bluetooth-os megoldást vagy egyéb rádiós megoldást (ez utóbbihoz általában egy usb portra szükség van).
  • Természetesen építhetsz magad is számítógépet HTPC-nek vagy találhatsz olcsóbb megoldást. Ebben az esetben gondolkodj úgy, hogy ha odaraktál egy gépet a nappaliba, és zúg, nagy, sokat fogyaszt, azt fogod nézni és hallgatni nagyon sokáig (feltételezve, hogy a HTPC-t hosszú távú beruházásként fogod fel, ugyanúgy, mint egy modern TV-t, hűtőgépet, mosogatógépet). 
  • A birtoklási költségekbe számítsd majd bele az áramfogyasztást, a karbantartást (pl. ventilátorok) és hogy a Fit-PC3 és IntensePC gépekre 2013. januárja után 5 év gyári garancia is van, amit Magyarországon tudsz érvényesíteni :)

Ha kérdésed lenne vagy vásárolni szeretnél egy kulcsrakész HTPC-t, kérlek keress bizalommal :)

A bejegyzés trackback címe:

https://minipc.blog.hu/api/trackback/id/tr175385840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpelhos 2013.07.08. 17:14:42

Az oké, hogy itt a saját termékek hírdetése történik, és csak arról beszélünk, de azért mégis lehetne pár szót szólni az alternatívákról is.

XBMC-hez tökéletes egy RaspberryPi is. Kell hozzá tápegység, dobozolás, ez oké, de soha nem fogjuk elérni az itt reklámozott cuccok 100eFt-os árát. FullHD lejátszásra alkalmas, HDMI-n tesztelve.

MiniPC EU · www.mini-pc.eu 2013.07.08. 18:04:38

Köszönöm az észrevételt. Igen, vannak alternatívák, hacsak az xbmc-t nézzük:
raspberry pi, beaglebone, android alapú mini pc-k (mivel androidos xbmc is létezik már), maga az okos TV.

Később majd látni fogod, hogy a kiválasztott gépet másra is fogjuk használni, nem csak xbmc-re, mivel ezek a gépek több funkcióra is alkalmasak, szemben mondjuk a fent felsorolt kvázi céleszközökkel.

(Én is kipróbáltam a raspberry-t, beaglebone-t, MK802, MK808, MK808B, ez utóbbiakra linuxot is tettem.)

Ha csak Full HD filmlejátszásról lenne szó, akkor semmi szükség sem raspberry-re, sem semmi ilyesmire, mivel erre bármelyik mai "okos TV" képes, sőt, képesek 3D konverzióra, böngészésre, facebook, hírek stb., tehát simán kiüti a raspberry kategóriájú eszközöket. Én a jövőben nem innék hideg vizet olyan eszközökre, amik mondjuk csak HD filmlejátszásra alkalmasak, a TV-k ki fogják ütni. Idehaza valószínűleg sokára :)

htcone 2014.01.28. 19:43:13

Üdvözlöm !

Én szeretnék vásárolni egy htpc-t, ha tud ebben segíteni akkor kérem jelezzen vissza. Házimozis célra szeretném főként használni képek tárolása film nézés full hd és 3d videókkal. Köszönöm segítségét,és várom mielőbbi válaszát.

MiniPC EU · www.mini-pc.eu 2014.01.28. 21:42:09

@htcone: Üdv, küldtem privát üzenetet, pár kérdéssel a pontosítás végett.
süti beállítások módosítása