Miért is?

 

Elérkezett az a pillanat, amikor a fájlszinkronizálás, tárhely és kontroll igény meghaladta azt, amit a Dropbox és barátai nyújtani tudnak, így körbenéztem, milyen lehetőségeim is vannak.

Mivel már korábban ismertem az ownCloud nevű alkalmazást, eldöntöttem, hogy kipróbálom, hogyan fut a Fit-PC2-n.

Mit nyújt az ownCloud?

 

  • A tipikus felhő tárhely szolgáltatásokat, beleértve az asztali és mobil natív klienseket és a böngészős felületet is, amit máshol már megszoktunk.
  • További alkalmazások támogatása: kooperatív szövegszerkesztő, naptár, címjegyzék, feladatok, beépített képnézegető, mediastream, chat, webdav elérés stb.
  • Mindezt úgy, hogy a szervert akár a lakásban/cégben is el tudom helyezni, így tényleg teljesen házon belül tarthatok minden adatot.
  • A kíváncsiskodó szolgáltatóknak (Facebook, Google, Microsoft stb.) és a hírszerző hivataloknak kicsit jobban meg kell dolgozniuk azért, ha az adataimat akarják elemezni, begyűjteni.

Hozzávalók

 

Életre keltés

 

Anélkül, hogy nagyon elmerülnénk a részletekben, a teendő csupán annyi, hogy megfelelő sorrendben telepítjük a hozzávalókat :)

  • Linuxmint telepítése, kényelmesen pendrive-ról. A desktop rendszer telepítése praktikus a kezdő felhasználók számára is, illetve ha a gépet torrentezésre is használnánk, egy VNC szerverrel elég jól használható szervert kapunk.
  • Az ownCloud telepítése is elég kényelmes
  • Beállítjuk a hálózati paramétereket, ha szükséges, elérhetővé tesszük az internet felől a szerver elérését (pl. dyndns, vagy fix ip-s szerverhez openvpn kapcsolat).
  • Telepítjük a klienseket a felhasználóink gépére: mobiltelefonok, tabletek, asztali számítógépek, laptopok, munkatársaink vagy családtagjaink gépei.
  • Hozzáadjuk a felhasználókat és élvezzük, hogy mi szabjuk meg, kik legyenek a felhasználók és mekkora tárhelyet használhatnak stb.

Lássuk a gyakorlatban is

 

 

Kiegészítés

 

Mint kiderült, a rendszer szépen fut, sok felhasználót képes kiszolgálni és még mindig van szabad kapacitás a rendszerben.

A fájlmegosztáson kívül a naptár és címjegyzék tárolása, megosztása is nagyon praktikus, akár családi, akár céges felhasználás a cél.

Okostelefonnal használva a rendszert ugyanolyan kényelmesen tudjuk a saját és mások naptárját és címjegyzékét elérni, mint akár a google használatával, csak ezekhez külső fél nem fér hozzá és nem tudja felhasználni adatainkat a saját céljaikra.

Kisebb cégek, de akár családok is megtehetik, hogy akár könyevlési/vállalatirányítási rendszert is futtassanak a gépen, vagy akár a külső levelezőszerverekről ide szinkronizálja a le a leveleinket.

Vagy akár házi automatizálásra is használhatjuk, 1wire busz/szenzorok használatával.

A bejegyzés trackback címe:

https://minipc.blog.hu/api/trackback/id/tr776647791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása